Nieuw publieksboek over Menkemaborg

Afb. 1. Jonkheren Edzardt Willem en Gerhard Alberda van Menkema met paard, wagen en koetsier voor het schathuis bij de Menkemaborg in Uithuizen, 1882, Collectie Groninger Archieven

UITHUIZEN –Historicus Martin Hillenga schrijft in opdracht van Stichting Museum Menkemaborg een publieksboek over de Menkemaborg.

De laatste Alberda
De Menkemaborg in Uithuizen is ingericht ‘alsof de bewoners eventjes weg zijn’. Dat ‘eventjes’ duurt in werkelijkheid al 121 jaar: de laatste bewoner Gerhard Alberda van Menkema overleed in 1902, ongetrouwd en kinderloos. Zijn erfgenamen schonken het huis na een lange periode van leegstand aan het Groninger Museum. Sinds 1927 is het geopend voor het publiek. De borg geeft nu een beeld van adellijke wooncultuur in de achttiende eeuw. Daarbij staan pracht en praal meer in de schijnwerpers dan het alledaagse. Objecten als de koetsiershoed, tuin- en keukengereedschappen en het schellekoord (waarmee de dienstmeid opgeroepen kon worden) bleven veelal door hun alledaagsheid in de schaduw. Het is nu tijd om ook dát verhaal te vertellen.

 Het dagelijkse borgleven
“Het nieuwe boek moet de mens weer in de borg plaatsen,” aldus Martin Hillenga. Het rijk geïllustreerde boek over de Uithuizense borg zal het verhaal van de adel en het personeel in dienst van de Alberda’s belichten. Over de jachtopzieners, tuinmannen, rentmeesters, huisonderwijzers, koetsiers en keuken- en linnenmeiden is nog weinig bekend. Juist de verhalen over de dagelijkse gang van zaken op een borg zullen het grote publiek moeten aanspreken, maar zijn nog niet eerder onderzocht. En ook wat betreft de Alberda’s is nog het nodige te onderzoeken en ontdekken.

Oproep aan inwoners
De insteek van het boek past naadloos in het nieuwe beleid van de Menkemaborg. Het museum wil toegankelijker zijn en zoekt actief de verbinding met Uithuizenaren en bewoners in de regio. Voor de ontwikkeling van de publicatie doet de auteur een oproep aan de inwoners van de provincie. Zijn er mensen die verhalen over de Menkemaborg, de familie Alberda en het personeel kennen en willen delen? Wellicht zijn er zelfs nog voorwerpen van de Menkemaborg bij mensen thuis? Neem telefonisch of per mail contact op met de borg, tel: 0595 431970 en info@menkemaborg.nl.

Auteur
Gevierd historicus Martin Hillenga publiceert regelmatig vanuit actuele wetenschappelijke inzichten op een toegankelijke manier over geschiedenis, taal en cultuur van Noord-Nederland. Zijn recente boek Wadapatja. 101 Groninger gebruiken, tradities en (eigen)aardigheden (2019) heeft inmiddels vijf drukken en is onderscheiden met de K. ter Laanprijs en won Het Beste Groninger Boek 2019. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in Volkskunde.

Afb. 2. De voorgevel met p de toegangsbrug een leeuw met het familiewapen Alberda van Menkema.