Nog t/m 26 februari te zien op borg Nienoord: ‘De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda’

Afb. 1. Redmer Alma geeft uitleg over het familiewapen van Occa Ripperda, dat geflankeerd wordt door de familiewapens van haar beider echtgenoten. Eronder is de handtekening van Occa Ripperda te zien.

Vorige week vond er in Museum Nienoord een lezing plaats over Occa Johanna Ripperda (1619-1686), telg uit een zeer bekend Gronings adellijk geslacht, door Redmer Alma, die een groot kenner is van de Groningse adel. Met veel beeldmateriaal en bijzondere anekdotes bracht hij voor de aanwezigen Occa Ripperda tot leven.

Occa Ripperda werd geboren in Farmsum. Zij huwde de Oost-Friese Enno Adam van In- en Kniphuisen, heer van Jennelt. De aangetrouwde nicht van de bewoners van borg Nienoord werd op jonge leeftijd weduwe. Zij hertrouwde vervolgens de Zweedse Erik Graaf Stenbock, maar deze sneuvelde in de Zweeds-Nederlandse Oorlog bij de belegering van Kopenhagen. Voor de tweede keer weduwe geworden, werd zij uiteindelijk Opperhofmeesteres van de Zweedse Koningin Hedwig Eleonora, die veel respect en waardering voor haar had. Na haar overlijden in het Koninklijk Paleis volgde er eerst een voorlopige begrafenis, maar tien maanden later kreeg zij een plechtige uitvaart, haar rang als Opperhofmeesteres en Gravin Stenbock waardig. Uiteindelijk keerde haar lichaam overeenkomstig haar wens terug naar Jennelt om naast haar eerste echtgenoot bijgezet te worden. Dankzij Redmer Alma werd haar pronk grafkist, die door Koningin Hedwig Eleonora betaald werd, geïndentificeerd en kunnen we ook daadwerkelijk zien hoe Occa door de Koningin gewaardeerd werd.

Afb. 2. Culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven  aan het werk: zij maakte de heerlijke gerechten op basis van de recepten van Occa Ripperda, waarvan de aanwezigen konden genieten.

Occa Ripperda liet een kookboek na met meer dan 1000 recepten, waarin zij haar persoonlijke smaak heeft vastgelegd. Naast recepten voor ‘schau essen’, die bedoeld waren om visueel indruk te maken aan tafel, staan er ook recepten in voor boereneten. Deze laatste recepten waren heel praktisch in een kasteel op het platteland, waar geen exclusieve ingrediënten te koop waren en men at wat de seizoenen gaven. Redmer Alma werkt samen met culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven aan een uitgave over dit kookboek. Vorige week liet Carolina Verhoeven op Nienoord de aanwezigen meesmullen van gerechten op basis van de recepten van Occa Ripperda; het doet ons nu al uitkijken naar het kookboek door Carolina Verhoeven en Redmer Alma!

Ook benieuwd naar Occa Ripperda en haar leven? Nog t/m 26 februari is een tentoonstelling over haar leven op Nienoord te zien! En in de museumwinkel vindt u vast iets leuks dat aan Occa of aan Nienoord blijft herinneren!

Link naar meer informatie https://www.museumnienoord.nl/de-andere-gouden-eeuw-van-occa-ripperda/

Afb. 3. Het originele kookboek van Occa Ripperda. Nog te zien t/m 26 februari op Nienoord!
Afb. 4. Onder deze kroonluchter in een zaal van Nienoord vond de proeverij plaats.
Afb. 5. Op deze tentoonstelling is ook een gedekte eettafel te zien, uit de tijd van Occa Ripperda, op basis van het schilderij op de achtergrond.
Afb. 6. Nienoord by night, maar ook op ieder ander moment van de dag en het jaar een bezoek meer dan waard!