Online veiling Venduehuis: het portret van een jonge edelman

Afb. Hollandse School (18e eeuw) ‘Jongen met lange jas en een degen’, olieverf op doek, 74 x 60 cm. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

T/m 13/14 maart vindt er een online veiling plaats bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag met o.a. dit 18e-eeuwse portret van een jonge edelman in uniform. Hieronder leest u het verhaal hierbij.

De identiteit van de afgebeelde jongen is helaas onbekend. In de catalogus wordt het portret omschreven als ‘Hollandse School (18e eeuw). Jongen met lange jas en degen’. Vermoedelijk betreft het hier een adellijke jongeman, die een uniform draagt dat op een uniform van de Hollandse Garde lijkt. Mogelijk was hij een page in dienst van de Stadhouder aan het Stadhouderlijke Hof. Voor adellijke jongens was het niet ongewoon om op jonge leeftijd in het leger te treden. Zo werd Frederik Walraven Reinhard Burchard Rudolph van Heeckeren (1729-1769), telg uit een bekende Gelderse adellijke familie, op 21 oktober 1743 benoemd tot ‘Sous Lieutenant’ in een compagnie van het regiment van kolonel Van Lynden. Hij was toen nog maar veertien jaar oud. Twee jaar later volgde zijn benoeming al tot kapitein en hij werd uiteindelijk luitenant-kolonel van het regiment infanterie van luitenant-generaal Van Randwijck. Een vroege start in het leger kon het begin zijn van een lange en voorspoedige carrière. Voor voornoemde Frederik van Heeckeren eindigde zijn militaire loopbaan helaas vroegtijdig door zijn overlijden op 38-jarige leeftijd. Mogelijk liet zijn gezondheid te wensen over, want een jaar voor zijn overlijden had hij zijn testament al opgemaakt. Voor zijn trouwe dienaar legde hij hierin een legaat vast: een ‘jaarlijxe uitkeering aan den gewesen lijfknecht Derk Peters’.

Hoe de militaire carrière van de afgebeelde adellijke jongeman is verlopen, is onbekend. Op het portret is hij hier ook nog onkundig van, maar hij zal zeker trots zijn geweest op zijn kleurrijke uniform. Zijn ouders zullen voor hun veelbelovende zoon als herinnering dit portret hebben laten maken, dat nu op deze online veiling getaxeerd wordt op 800-1200 euro.

Kijk voor meer informatie over deze online veiling bij het Venduehuis der Notarissen op www.venduehuis.com met de online catalogus.