Tentoonstelling: het portret door Toorop van barones Schimmelpenninck van der Oije

Afb. Portret door Jan Toorop van Jeanne Françoise barones Schimmelpenninck van der Oije née Chassagnard. Collectie Stichting der heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein. Foto met hartelijke dank aan Martijn Thomas.

In het Rijksmuseum Twenthe is momenteel de tentoonstelling Ars longa, vita brevis (‘de kunst is lang, het leven kort’) te zien. Dit betreft een collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema ‘de menselijke conditie’.

Een verrassende ontdekking op deze tentoonstelling is dit portret door Jan Toorop uit 1919 van barones Schimmelpenninck van der Oije. De barones werd geboren in 1876 als Jeanne Françoise Chassagnard in het Franse Panissières. Zij kwam naar Nederland als gouvernante en huwde uiteindelijk in 1905 de diplomaat dr. Alexander Willem baron Schimmelpenninck van der Oije (1859-1914), met wie zij op kasteel Duivenvoorde woonde.

Benieuwd naar deze tentoonstelling? Kijk voor meer informatie en bezoekmogelijkheden op https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2125/nl/ars-longa-vita-brevisnbsp?fbclid=IwAR0sBEZxDzM64-cb00ENa2y5yxv01NE4cS_r0IxIZ3CAbzeDOVBKwiMCJtY