Overleden: Seiner Durchlaucht C.M.G.A. Fürst zu Bentheim und Steinfurt (1923-2023)

Afb. 1.  Christian Max Gustav Albrecht Fürst zu Bentheim und Steinfurt (1923-2023), met op de achtergrond een foto van wijlen zijn echtgenote Sylvia Fürstin zu Bentheim und Steinfurt née Gräfin von Pückler, Freiin von Groditz (1930-2013). Foto met dank aan het Vorstelijk Huis Zu Bentheim und Steinfurt.

Het Vorstelijk Huis Zu Bentheim und Steinfurt maakte afgelopen week bekend dat Zijne Doorluchtige Hoogheid Christian Max Gustav Albrecht Fürst zu Bentheim und Steinfurt op 100-jarige leeftijd is overleden.

Geen Nederlandse adel, maar toch voldoende aanleiding om hier over te berichten, al was het alleen maar, omdat zovelen het kasteel Bentheim bezochten, dat net over de Nederlandse grens ligt. In de 17e eeuw bezocht de schilder Jacob van Ruisdael (1628/29-1682) het al en legde het twaalf keer op schildersdoek vast. Maar er zijn meer Nederlandse links.

Afb. 2. Kasteel Bentheim door Jacob Isaacksz. van Ruisdael – http://onlinecollection.nationalgallery.ie/objects/8703/the-castle-of-bentheim, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1731461

Christian Fürst zu Bentheim und Bentheim werd geboren op 9 december 1923 als tweede zoon van Viktor Adolf Fürst zu Bentheim und Steinfurt (1883-1961) en Stephanie Prinses zu Schaumburg-Lippe (1899-1925). Zijn grootmoeder werd geboren als Pauline Prinses zu Waldeck und Pyrmont en was een zusje van de Nederlandse Koningin Emma, die ook een geboren Prinses zu Waldeck und Pyrmont was. Dit maakte hem tot achterneef van de Koninginnen Wilhelmina en Juliana – een verwantschap die nog steeds zichtbaar wordt gemaakt voor bezoekers van kasteel Bentheim.

Hij groeide de eerste jaren op met een oudere broer en in 1925 leek het gezin opnieuw uitgebreid te worden, maar helaas overleed zijn moeder tijdens de bevalling van een doodgeboren tweeling. Zijn vader hertrouwde zes jaar later Rosa Helene Prinses zu Solms-Hohensolms-Lich (1901-1963) en vervolgens werd het gezin uitgebreid met drie zusjes en vier broertjes.

Het overlijden van zijn oudste broer, die als jachtvlieger nooit van zijn eerste vlucht in 1943 terugkeerde, maakte hem tot Erfprins en in 1961 zou hij zijn vader als Chef de Famille opvolgen. Pas in 1965 werden de stoffelijke resten van zijn broer getraceerd en dankzij DNA onderzoek volgde ruim veertig jaar later zijn identificatie. Hierna volgde zijn bijzetting in Steinfurt.

In 1950 trad Christian in het huwelijk met Sylvia Marie-Agnes Olga Vera Gravin von Pückler, Barones von Groditz (1930-2013). Ook in haar familie liet de tijdsgeest zijn sporen na. Zo ging het familiebezit van ruim 800 ha. verloren en na als vluchteling in het Westen te zijn aangekomen, moest het gezin hier een nieuw bestaan opbouwen. Het huwelijk van Christian en Sylvia bleef kinderloos en zij adopteerden twee dochters. Om de erfopvolging van het Huis Bentheim te continueren adopteerde Fürst Christian zijn oudste neef en deze is hem nu opgevolgd als Fürst.

Fürst Christian werd als Chef de Famille en door zijn wijdvertakt adellijk familienetwerk bij vele gelegenheden uitgenodigd en zo was hij ook in 2014 in Delden, toen Roderik Graaf zu Castell-Rüdenhausen, die op kasteel Twickel woont, hier in het huwelijk trad met Elisabeth Alexandra Lotgering. Bij deze gelegenheid sprak ik hem en mocht ik hem leren kennen zoals velen hem beschreven: zeer aimabel, wellevend en toegankelijk.

In 2013 overleed zijn geliefde echtgenote op 83-jarige leeftijd, maar hij bleef het aimabele middelpunt van de familie voor zijn twee dochters, schoonzoons, vier kleinkinderen en zijn overige familieleden, ook al werden steeds meer taken van het beheer van het familiebezit, de kastelen Bentheim en Steinfurt, de bossen en de landerijen, van hem overgenomen.

Op 9 december jl. mocht hij nog zijn 100ste verjaardag vieren en ging de familievlag uit. Drie dagen later overleed hij en werd de vlag halfstok gehesen. Op donderdag 28 december vindt de uitvaart plaats in de kerk in Burgsteinfurt. Voorafgaand, op 27 december, is er gelegenheid om tussen 11.00-16.00 uur afscheid te nemen in de Ridderzaal van kasteel Burgsteinfurt en hier kan ook het condoleanceregister getekend worden.

Huis Bentheim
Het geslacht Bentheim gaat terug tot in de 12e eeuw en de familie behoorde tot de regerende families in het Heilige Roomse Duitse Rijk. Door Napoleon verloor de familie haar soevereine status, maar bleef ‘ebenbürtig’ aan de regerende families.

Afb. 3. Kasteel Burgsteinfurt, door © Günter Seggebäing, CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35021467.