Schellerberg

Afb. Schellerberg oogt als een 19e-eeuws landhuis, maar gaat terug op een landhuis uit omstreeks 1740, met als oorsprong een 17e eeuws spyker.

Zoals zoveel buitenplaatsen is huize Schellerberg nabij Zwolle voortgekomen uit een spyker, een plek waar het graan werd opgeslagen. De buitenplaats was eeuwenlang in het bezit van de vooraanstaande Zwolse regentenfamilie Greven, die vele bestuurders voortbracht en waaruit vier nakomelingen in 1909 werden verheven in de Nederlandse adel. Het huis diende eeuwenlang als buiten en daarnaast bezat de familie Greven een stadshuis in de Kamperstraat in Zwolle, waar de wintermaanden werden doorgebracht

De laatste Greven die Schellerberg bezat, was jonkvrouwe Diederica Elisabeth Greven (1892-1984). Zij was gehuwd was met mr. Willem Frederik Tromp Meesters (1887-1944), die uit een patriciaatsfamilie stamde. Zij nam het het huis met de omringende gronden over, toen het familiebezit verdeeld moest worden. Tijdens de oorlogsjaren woonde zij in Arnhem, waar haar echtgenoot agent van de Ned. Handel-Mij N.V. was. Als evacué werd zij gedwongen tijdens de Slag om Arnhem om haar huis te verlaten en toen zij in rustiger tijden kon terugkeren, trof zij een kapot geschoten huis aan. Schellerberg bood daarom een uitkomst als nieuw thuis.

Schellerberg was er bijna niet meer geweest en er waren ooit zelfs plannen om hier een industrieterrein aan te leggen met meerdere havens voor scheepsverkeer vanaf de IJssel. De buitenplaats is gelukkig behouden gebleven en is nu een groene oase ingeklemd tussen een Zwolse buitenwijk en de groene uiterwaarden in het weidse IJssellandschap. Bij vroege ochtendwandelingen kan men hier de reeën in de vrije natuur zien lopen – en dat op tien minuten fietsen van het stadshart!

Link naar de website van Schellerberg vol interessante informatie: www.huizeschellerberg.nl.