Tentoonstelling: De wereld achter een poppenhuis Willem Tholen, Lita de Ranitz en vrienden

Afb. Het grote Poppenhuis van Lita de Ranitz, 1910, Collectie Haags Historisch Museum. Foto Rob Mostert.

T/m 10 juni 2018 staat in het Haags Historisch Museum het poppenhuis centraal van jonkvrouwe Willemine Elisabeth Edzardine de Ranitz (1876-1960). Het poppenhuis laat gedetailleerd zien hoe de betere kringen in het ’s-Gravenhage van omstreeks 1910 leefden. Tijdens deze tentoonstelling worden er verbindingen met hedendaagse ontwerpers en verzamelaars van miniatuurkunst gelegd en is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Daniel Spoerri, David LaChapelle, Erwin Olaf en Rob Scholte.

De Haagse freule Lita huwde de kunstenaar Willem Bastiaan Tholen en dankzij zijn connecties zijn er in het poppenhuis ook schilderijtjes van kunstenaars als Toorop, Mauve en Jongkind te zien. Samen met haar vriendin, freule Marie Auguste van Hogendorp (1864-1931), ging zij op zoek naar meubeltjes en miniatuur voorwerpen. Het interieur is van verfijnde kwaliteit met kunstvoorwerpen, geborduurde Perzische tapijten en een badkamergordijn op blauwe zijde met rozen en pauwen, dat geborduurd werd door haar zusje freule Anna de Ranitz (1872-1958).

Link naar de website van het Haags Historisch Museum met meer informatie: https://www.haagshistorischmuseum.nl/tentoonstelling/de-wereld-achter-een-poppenhuis.