NLdoet: help op 16 maart mee op de historische begraafplaats bij Slot Zuylen

Afb. Het monumentale graf voor het echtpaar mr. WiIIem René baron van Tuyll van Serooskerken,
heer van Zuylen, Westbroek en Serooskerken, (1813-1878), kamerheer i.b.d. des Konings en echtgenote jonkvrouwe Françoise Margaretha van Weede (1823-1899). Boven de ingang de alliantiewapens van de stichters van de begraafplaats: het echtpaar Van Tuyll van Serooskerken-Fagel. Foto met hartelijke dank aan Slot Zuylen/www.slotzuylen.nl.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, die dit jaar op 15 & 16 maart weer door het Oranje Fonds georganiseerd wordt. Ook Slot Zuylen doet dit jaar mee en vraagt hulp bij het opknappen van de historische begraafplaats, die door de familie Van Tuyll van Serooskerken gesticht is.

De familie van Tuyll van Serooskerken bewoonde eeuwenlang Slot Zuylen in Oud-Zuilen bij Utrecht en overleden familieleden werden volgens het toenmalige gebruik bijgezet in grafkelders in de kerk. Willem René baron van Tuyll van Serooskerken (1743-1839), broer van de bekende schrijfster van Belle van Zuylen, en zijn echtgenote Johanna Catharina Fagel (1747-1833) vonden bijzettingen in de kerk om verschillende redenen niet meer kunnen. Daarom vroegen zij toestemming bij de Gedeputeerde Staten van Utrecht om een ‘buitenbegraafplaats’ te mogen stichten buiten de bebouwde kom. Deze toestemming werd verleend en op 18 maart 1782 werd deze nieuwe begraafplaats in gebruik genomen.

Deze begraafplaats is daarmee de derde in Nederland die buiten de bebouwde kom aangelegd werd. Vele generaties Van Tuyll van Serooskerken liggen hier begraven, maar ook vele families uit Oud-Zuilen. De begraafplaats heeft een monumentaal toegangshek en ook het graf van het echtpaar Van Tuyll van Serooskerken-Van Weede valt op door zijn monumentale vormgeving.

Op zaterdag 16 maart tussen 9.30-13.30 uur wordt er hulp gevraagd bij het onderhoud: van snoeiwerk tot het verwijderen van onkruid. Voor koffie, thee, fris en huisgemaakte soep wordt natuurlijk gezorgd. Opgeven kan via https://www.nldoet.nl/klus/kom-helpen-op-slot-zuylen

Benieuwd naar klussen bij u in de buurt? Kijk dan op https://www.nldoet.nl/