Tweede Kamerverkiezingen 2023: Ollongren en Van Till

Afb. 1. De Nederlandse en Zweedse minsters van Defensie poseren in de ridderzaal van het Ridderhuis: jonkvrouwe Kajsa Ollongren en Peter Hultqvist, ter gelegenheid van het staatsbezoek van Z.M. de Koning en H.M. Koningin Máxima aan Zweden in 2022. Foto met hartelijke dank aan het Riddarhuset en Louise Ribbing, communicatie manager Riddarhuset/ www.riddarhuset.se

Aan deze verkiezingen doen 26 partijen mee (2021: 37) met 1126 kandidaten (2021: 1579). In 2021 waren er twee adellijke kandidaten waar een stem op uitgebracht kon worden: Corinne Ellemeet (Groen Links), die voluit jonkvrouwe Corinne de Jonge van Ellemeet heet, en jonkvrouwe Kajsa Ollongren (D66). Corinne Ellemeet is sinds 23 maart 2017 jaar Tweede Kamerlid, maar liet onlangs weten dat zij na de verkiezingen stopt (zie: https://www.adelinnederland.nl/tweede-kamerlid-corinne-ellemeet-stopt-na-verkiezingen/).

Op de kandidatenlijst nu staan de volgende twee adellijke namen:

Jonkvrouwe drs. Karin Hildur Ollongren (1967). Kajsa Ollongren is nu minister van Defensie en staat voor D66 op nr. 75 op de lijst. Voor een eerder bericht over haar op AiN zie: https://www.adelinnederland.nl/jonkvrouwe-kajsa-ollongren-eerste-adellijke-minister-sinds-1981/

Prof. Ir. Jan Willem Jacobus baron van Till (1944). Jaap van Till stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in Utrecht voor de Piratenpartij op nr. 16. Voor de Piratenpartij – De Groenen staat hij voor de Tweede Kamerverkiezingen op nr. 32.

Over hem valt op https://piratenpartij.nl/kandidaten-tk2023/#Jaap_van_Till het volgende te lezen:

Afb. 2. Jaap baron van Till. Foto met dank aan Kandidaten TK2023 – Piratenpartij

Hij is gedreven door zijn wens tot bevordering van welzijn van het algemeen belang in de Civil Society, die hij inhoudelijk & technisch weerspiegeld ziet in de verkiezingsprogramma prioriteiten van de partij voor de Tweede Kamer verkiezingen. Vooral hoopt hij toekomstperspectief & focus bij te kunnen dragen ten behoeve van oplossingen die ook op lange termijn complexe problemen al of niet digitaal werkend kunnen aanvatten. Vooral studenten en jonge professionals hebben behoefte aan constructieve aanpak van de transities en crises die veranderingen en verbeteringsmogelijkheden nu beletten.

Competente mensen moeten meer bewegings vrijheid en vertrouwen krijgen om in teams innovatief bezig te zijn, en waarde te creeren en te delen voor alle deelnemers. In plaats van waarde te ontrekken ten koste van andere mensen en de natuur. Dit betekent het samen ontdekken en uittesten van een nieuwe mindset die belangrijke verbindingen en relaties tussen mensen kan helpen waarnemen en waarderen.

Jesse Six Dijkstra (Nieuw Sociaal Contract) lijkt verwant te zijn aan de jonkheren Six, maar zijn dubbele achternaam ontstond door het huwelijk in 1785 van zijn voorvader de predikant ds. Jollius Dijkstra (1734-1794) met Johanna Jacoba Six (1754-1827).

Annemarie Graafland – van Duijn (Nieuw Sociaal Contract) is niet verwant aan de jonkheren/jonkvrouwen Graafland.

Kitty Stoop (BBB) is niet verwant aan de jonkheren/jonkvrouwen Stoop.

Michiel van Nispen (SP) is niet verwant aan de jonkheren/jonkvrouwen Van Nispen.