Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel – digitaal

Afb. 1 Buitenplaats Spijkerbosch in Olst, sinds 1914 Van Limburg Stirum bezit.

Op Tweede Pinksterdag 1 juni gaat Dag van het Kasteel van start met een vijftal unieke events rondom het thema Bezet en Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45.

Podcasts Onthullende verhalen ’40-‘45
Luister naar de Bezet & Bevrijd podcastserie en kom alles te weten over de WOII geschiedenis van huis Moesbosch, de V1-installatie op Huis Oolde, de tragische laatste dagen van WOII op buitenplaats Reuversweerd, de Grebbelinie en het gebruik van kasteel Renswoude als veldhospitaal, het bombardement van kasteel Zuylestein, het echtpaar Gutmann die huize Bosbeek bewoonden en wiens kunstcollectie geroofd werd en die zelf vermoord werden, hoe vanuit Nederlands-Indië gerepatrieerde kinderen opgroeiden op kasteel Bruinhorst, het duistere oorlogsverleden van huis Oxerhof en de freules die onderduikers verborgen op havezate Oldenhof.

Link: https://dagvanhetkasteel.nl/podcastserie-onthullende-verhalen-40-45/

10.00 uur – Vertelconcert Bellinckhof
Beleef op 1 juni om 10.00 uur hier de première van het Vertelconcert op Huize Bellinchkhof (45 min)

Ontdek de verhalen over verboden (buitenlandse) muziek en de musici en componisten die daarvoor zijn opgepakt. Tijdens WOII woonde NSB-leider Anton Mussert op de Bellinckhof. Cello duo Two of a Kind en verteller Otto Lussenburg brengen deze geschiedenis op muzikale wijze tot leven.

Link: https://dagvanhetkasteel.nl/10-00-uur-premiere-vertelconcert-bellinchkhof/

12.00 uur – Live Archeotrail met Ben
Ga op 1 juni om 12.00 uur mee op pad met Ben Olde Meierink, onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting (10 min)

Ben neemt je mee naar een bijzondere archeologische kasteelplaats. Al getuigt er vandaag bijna niets meer van het eens zo imposante kasteel, als je goed kijkt zijn er nog sporen zichtbaar. Ben laat het je zien!
Benieuwd welke locatie Ben heeft uitgekozen voor deze mystery-archeotrail? Je ziet het op 1 juni om 12.00 uur.
Naast vele nog bestaande kastelen en buitenplaatsen zijn er in Nederland verschillende archeologische kasteellocaties: plekken waar eens een kasteel stond maar waar nu slechts een heuvel in het landschap rest, of een slotgracht of bomenring. Met de Archeotrails besteden wij hier aandacht aan.

Link: https://dagvanhetkasteel.nl/12-00-uur-live-archeotrail-met-ben/

14.00 uur – Live van Spijkerbosch
Beleef op 1 juni om 14.00 uur hier live het verhaal van Kornet van Limburg Stirum die 75 jaar geleden is gesneuveld.

Afb. 2. Eef graaf van Limburg Stirum, coll. Spijkerbosch.

Op 27 april 1940 was Kornet van Limburg Stirum gestationeerd bij 4de Regiment Huzaren te Ede. Ritmeester A.D.C. van der Voort van Zijp zei over Eef van Limburg Stirum in een in memoriam: “Aangewezen als commandant van een patrouille (van tien man) kreeg van Stirum opdracht om voeling met den vijand te bewaren. Vol vertrouwen werd deze taak door hem en zijn huzaren aanvaard, en lange tijd bleef het contact met deze patrouille bewaard. Om ca. 15.30 meldde een door hem gezonden ordonnans o.m. dat de patrouille voor overmacht wijkende, was teruggegaan naar pl. 12 aan den Kunstweg Ede-Arnhem. Verdere berichten bleven uit, totdat tegen het vallen van de duisternis (rond 6 uur) de noodlottige tijding kwam, dat patrouille door sterke gemotoriseerde afdeelingen was aangevallen en voor het grootste deel als verloren beschouwd moest worden.” Later bleek dat Eef van Limburg Stirum op 10 mei bij boerderij de Ginkel nabij Ede was gesneuveld.
Op Dag van het Kasteel, maandag 1 juni, gaan we op Buitenplaats Spijkerbosch live in gesprek over dit voorval. Daarbij wordt nog niet eerder getoond beeldmateriaal gedeeld en kan de bezoeker vragen stellen.

Link: https://dagvanhetkasteel.nl/14-00-uur-live-vanaf-spijkerbosch/

16.00 uur – Vertelconcert Der Boede
Om 16.00 uur sluiten we Dag van het Kasteel af met de première van het Vertelconcert op Huis der Boede (45 min). Bekijk het hier op 1 juni.

Eind 1940 vestigde de Duitse politieke leider voor Zeeland, Willi Karl Ernst Münzer, zich met zijn gezin en staf in Huis Der Boede. Tijdens zijn verblijf organiseerde hij meerdere kamerconcerten.
Waan je terug in de tijd en ervaar een kamerconcert in de Blauwe Kamer van Huis Der Boede. Luister hoe Cello duo Two of a Kind en verteller Otto Lussenburg deze muziek weer ten gehore brengen.

Link: https://dagvanhetkasteel.nl/16-00-uur-premiere-vertelconcert-der-boede/

Afb. 3. Zicht op de achterzijde van de historische buitenplaats Spijkerbosch vanuit het omringende landschapspark.