Podcast: De plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcast “De plantage van onze voorouders” onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage “Tout Lui Faut” in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

Vanaf 30 mei te beluisteren op vpro.nl/deplantage en nporadio1.nl/podcasts, of via podcastplatforms als Stitcher en iTunes.

De serie wordt wekelijks uitgezonden in OVT (VPRO, NPO Radio 1) op zondagochtend vanaf 31 mei, 10.00 uur.

Maartje Duin: ‘ Mijn moeder is van adel [een barones Van Lynden – red.] en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt. Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessantere vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?’

Peggy Bouva: ‘ In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien. Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden.’

Een Prospektor / VPRO / NPO Radio 1 productie van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva. Met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Over de makers:
Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won o.a. de Directors NL Award ( Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer ( Gliphoeve, een Vergeten Strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa ( Facebook, een Nachtmerrie).

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.