Veilingnieuws Veilinghuis Peerdeman in Utrecht: glas-in-lood-raam Beels-Van Eeghen en een portretje van een befaamde schoonheid

Afb. 1. Portretten van een onbekend echtpaar. Foto’s met hartelijke dank aan Veilinghuis Peerdeman in Utrecht.

Op zondag 19 september loopt er een Timed online veiling af bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht met kunst, antiek, design, sieraden en zilver. Tot de aangeboden kavels behoren onder meer portretten en een fraai glas-in-loodraam. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de catalogus voor wat er verder geveild wordt op https://www.veilinghuispeerdeman.nl/main.php?mode=catalogselect

Vele portretten werden in de afgelopen eeuwen geschilderd, waarbij de geportretteerden zich op hun best lieten afbeelden. Maar ook is  van vele portretten de identiteit verdwenen, omdat nooit de moeite werd genomen de namen achterop te noteren. Sommigen wilden voorkomen dat hun portret op de veiling eindigde en gaven de opdracht om hun portret mee te geven in het graf, of om deze te vernietigen. Van de twee portretten hierboven is de identiteit niet bekend, maar ze vormen wel een mooi tijdsbeeld van een echtpaar dat zich eens belangrijk genoeg vond om zich te laten vereeuwigen voor het nageslacht. Veilingopbrengst: 650 euro.

Afb. 2. Glas-in-loodraam met de wapens van het echtpaar Beels-Van Eeghen. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Peerdeman in Utrecht.

Op dit gebrandschilderd glas-in-loodraam staan de alliantiewapens van Christiaan Beels en Anna Louise van Eeghen, met onderschrift: ‘Beels 18 sept. 1888-1928 van Eeghen’ en aan de bovenzijde de namen van hun vijf kinderen. Beiden behoorden tot patriciaatsfamilies die in het Blauwe Boekje zijn opgenomen. Christiaan Beels was lid van de firma Beels & Co, commissionairs in effecten. Hun oudste zoon huwde een jonkvrouwe Quarles van Ufford.

Afb. 3. Auguste Strobl, die met haar portret deel uitmaakt van de vermaarde Galerij van Schoonheden van de Beierse Koning Ludwig I. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Peerdeman in Utrecht.

In Schloss Nymphenburg is de beroemde Galerij van Schoonheden te bewonderen van de Beierse Koning Ludwig I. In deze galerij werden, in tegenstelling tot vergelijkbare reeksen, niet alleen dames van hoge komaf opgenomen, maar ook schoonheden uit verschillende maatschappelijke klassen. Deze portretten waren zeer populair en werden vaak als miniatuur gekopieerd. Op dit portretje is Auguste Strobl (1807-1871) te zien, die de dochter was van een hooggeplaatste administratieve functionaris aan het hof van de koning van Beieren. Zij huwde in 1831 de boswachter Hilber von Ergoldsbach en met hem kreeg zij vijf kinderen. Veilingopbrengst: 50 euro.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus https://www.veilinghuispeerdeman.nl/main.php?mode=catalogselect