Venduehuis dinsdag 20 sept.: afloop online Silver, Jewellery and Watches veiling met de zilveren theepotten van baron en barones Bentinck van Schoonheten-Sandberg.

Afb. 1. Twee zilveren theepotten uit 1840 en 1842, waarvan de linker met de gegraveerde alliantiewapens Bentinck van Schoonheten-Sandberg met het Bentinck devies ‘Craignez Honte’.

Op dinsdag 20 september loopt bij het Venduehuis in Den Haag de online Silver, Jewellery and Watches veiling af met twee zilveren theepotten van baron en barones Bentinck van Schoonheten-Sandberg. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus om te zien wat er verder geveild wordt op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=492&display=grid

Lot 1600 betreft twee zilveren theepotten uit 1840 en 1842, waarvan één met de gegraveerde alliantiewapens Bentinck van Schoonheten-Sandberg met het Bentinck devies ‘Craignez Honte’.

Mr. Gerrit Willem Derk baron Bentinck, heer van Schoonheten (1812-1884) was rechter in Zwolle, kamerheer des Konings i.b.d. en vanaf 1854 jagermeester. In de jaren 1857-1878 was hij lid van de Provinciale Staten in Overijssel. In 1838 trad hij in het huwelijk met jonkvrouwe Annetta Catharina Sandberg (1811-1888), die uit een vermogende familie afkomstig was. Uit de erfenis van haar ouders zou zij uiteindelijk ca. 680.000 gulden ontvangen en dit stelde hem in staat om te gaan rentenieren.

Na het overlijden van zijn vader moest de erfenis door dertien kinderen en een stiefmoeder gedeeld worden. Als oudste zoon leek het overnemen van Schoonheten onmogelijk en Schoonheten en vele andere goederen werden ter veiling gebracht. Over de dag van de veiling gaat de overlevering dat hij van zijn echtgenote de opdracht kreeg om Schoonheten te kopen. Op de vraag waar hij dat van moest betalen zou zij gezegd hebben: “Jij koopt en ik betaal.” Op deze wijze bleef Schoonheten behouden voor de Bentincks en is het tot op de dag van vandaag Bentinck bezit gebleven.

De catalogus vermeldt het volgende over de twee theepotten: ‘Een plat rechthoekig model met afgeronde hoeken. De tuit deels gecanneleerd. Met houten grepen en dekselknoppen. Eén potje met gegraveerd alliantiewapen boven motto “Craignez Honte”. Maker T. G. Bentvelt, Amsterdam, 1840 en 1842. 925/1000’e worden samen op 200-400 euro getaxeerd.

Benieuwd naar wat er verder nog geveild wordt op deze online Silver, Jewellery and Watches veiling bij het Venduehuis? Kijk dan voor de online catalogus om te zien wat er verder geveild wordt op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=492&display=grid

Informatie mede met hartelijke dank aan ‘Schoonheten & de Bentincks. Geschiedenis van landgoed, havezate en bewoners’, door Wim Hoogeland.

Afb. 2. Mr. Gerrit Willem Derk baron Bentinck, heer van Schoonheten (1812-1884) en echtgenote jonkvrouwe Annetta Catharina Sandberg (1811-1888). In het midden: huis Schoonheten. Portretfoto’s met hartelijke dank aan Stichting Archivariaat Bentinck/https://www.bentinckarchief.nl.