Slot Zuylen in Oud-Zuilen nabij Utrecht is zo’n kasteel waar je steeds weer terugkeert, omdat er zoveel te zien valt en… omdat er iedere keer weer mooie en goede tentoonstellingen georganiseerd worden, die steeds de moeite meer dan waard zijn om dit kasteel te bezoeken! Afgelopen vrijdag vond de officiële opening plaats van ‘Met Van Tuyll Aan Tafel’ door niemand minder dan Janny van der Heijden. Deze zeer sympathieke presentatrice en schrijfster over eten had net daarvoor de opnames van Heel Holland Bakt verlaten en verzekerde de aanwezigen dat er die avond nog volop gebakken werd door de deelnemers!
Het welkomstwoord was door Willem te Slaa, de directeur-conservator. Hij vertelde de aanwezigen hoe deze tentoonstelling anders was dan andere op Slot Zuylen: er was geen tentoonstelling ingericht in een afgesloten ruimte, maar het hele kasteel werd gebruikt om het verhaal te vertellen over het dineren en ontvangen in de 18e, 19e en 20ste eeuw. Het leek even wat makkelijker hierdoor te worden met het opbouwen, maar in de praktijk betekende het poetsen van het zilver zóveel werk, dat iedereen respect kreeg voor het werk dat het personeel in het verleden voor de grote diners moest verrichten!
Willem te Slaa had eigenlijk reclame willen maken voor een nieuwe activiteit: dineren op Slot Zuylen. In november worden er twee diners georganiseerd met personeel in livrei, een menu op basis van originele recepten van de kok van Slot Zuylen, vier gangen, bijzondere wijnen en nog veel meer. Alsof je even zelf bewoner bent van het kasteel. Maar… beiden zijn inmiddels helemaal volgeboekt. Wie deze tentoonstelling bezoekt, kan alleen maar hopen op een vervolg, want aan tafel in stijl op deze sfeervolle locatie moet een unieke ervaring zijn!
Speciale dank was er voor de gulle sponsoren van deze tentoonstelling en de genereuze bruikleengevers. Deze laatsten zorgden er voor dat veel voor deze tentoonstelling terugkeerde op Slot Zuylen wat hier eens bij de familie Van Tuyll van Serooskerken op tafel stond te pronken. Veel lof, was er ook voor Fernande Hora Siccama née des Tombe, echtgenote van jonkheer Frans Hora Siccama, die met haar zijden bloemstukken een begrip is in Nederland en op Slot Zuylen veel vazen van nieuwe kleurenpracht heeft voorzien.
Hierna kreeg Janny van der Heijden het woord en zij nam op welsprekende wijze de aanwezigen in vogelvlucht mee door de culinaire geschiedenis. Zij beschreef een grotendeels verloren gegane rijke eetcultuur, waarbij juist op kastelen als Slot Zuylen alles uit de kast en kas op tafel kwam om mee te pronken: hier kon je uit eigen moestuin pronken met het beste fruit en de meest verse producten. Hier dekte je je tafel met het mooiste porselein, glaswerk en zilver om indruk te maken en je status te tonen. Deze rijke cultuur ging uiteindelijk verloren door de komst van Huishoudscholen, waar geleerd werd hoe je zo zuinig mogelijk kon koken. De stamper deed zijn intrede in de Nederlandse keuken en men maakte stamppotten in plaats van verfijnde gerechten. Met het luiden van de etensbel – vroeger gebruikt om het personeel voor de koffie, lunch en de warme maaltijd bijeen te krijgen – werd de tentoonstelling door haar geopend verklaard.
Kijk en luister hieronder de openingstoespraak van Janny van der Heijden terug!
Voor de genodigden begon toen de ontdekkingstocht door Slot Zuylen, waar op vele plekken informatie werd getoond en gegeven over tafelgewoontes en de rijke tafelcultuur bij de familie Van Tuyll van Serooskerken.
Ook benieuwd naar deze tentoonstelling en wilt u zelf op ontdekkingstocht door Slot Zuylen om de tafelgewoontes en de rijke tafelcultuur van de baronnen Van Tuyll van Serooskerken te zien? Kijk dan voor informatie en bezoekmogelijkheden op de website van Slot Zuylen https://slotzuylen.nl/
Voor meer informatie over deze tentoonstelling zie https://slotzuylen.nl/tentoonstelling/