Prinses van Oranje op verjaardagsbezoek in Denemarken

Afb. Vijf toekomstige monarchen verenigd op een foto ter gelegenheid van de 18e verjaardag van Prins Christian van Denemarken. Prins Christian draag hier voor het eerst op een foto de Deense Orde van de Olifant, de hoogste orde in Denemarken, die al sinds de 15e eeuw bestaat. Het olifantje aan het ordelint is eerder gedragen door wijlen zijn grootvader Prins Henrik van Denemarken. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset / Det danske kongehus
Zondag 15 oktober jl. werd er een galadiner door H.M. Koningin Margrethe van Denemarken gegeven op Paleis Christianborg ter ere van haar kleinzoon Prins Christian van Denemarken. Hij zal D.V. in de toekomst, na zijn vader, opvolgen als Koning Christian XI van Denemarken.

Ter gelegenheid hiervan werd bijgevoegde foto gemaakt, die traditie en continuïteit laat zien en waarop de toekomstige monarchen van vijf landen staan: v.l.n.r. Prinses Estelle van Zweden, Hertogin van Östergötland, Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen, Prins Christian van Denemarken, Prinses Catharina-Amalia der Nederlanden, Prinses van Oranje, en Prinses Elisabeth van België, Hertogin van Brabant.

Afb. 2. Er zijn niet veel Nederlanders die de Orde van de Olifant in de loop der eeuwen hebben gekregen. Z.M. de Koning en H.M. Koningin Máxima zijn de meeste recente. Godard Adriaan Baron van Reede, heer van Amerongen, (1621-1691) ontving in de 17e eeuw deze hoogste Deense orde als extraordinaris ambassadeur in de jaren 1655-1657 in Denemarken en liet deze afbeelden op het plafond in de hal van kasteel Amerongen onder het alliantiewapen van hem en zijn echtgenote Margareta Turnor (1613-1700). Ook hun zoon Godard Baron van Reede, 1e Graaf van Athlone, heer van Amerongen, (1644-1703), kreeg deze orde en hij liet hem afbeelden onder het alliantiewapen van hem en zijn echtgenote Ursuala Philippota van Raesfelt, vrouwe van Middachten (1643-1721) in de voorgevel van kasteel Middachen.