AiN 7 jaar: like & win twee kaarten Fraterhuis Academie Zwolle (lezing + film) Downton Abbey op zaterdag 5 oktober

Afb. Downton Abbey, een film over de adellijke familie Crawley. Maar wat is feit en wat is fictie? Op zaterdag 5 oktober hoort u in een lezing voorafgaand aan de film meer hierover!

Op zaterdag 5 oktober is er een speciale Fraterhuis Academie in Zwolle, waarbij de film Downton Abbey wordt voorafgegaan door een lezing van John Töpfer, directeur van de Stichting Adel in Nederland. Tijdens deze lezing van 45 min. gaat hij in op de Britse adel in relatie tot de film en is er gelegenheid om hierover vragen te stellen.

Like & Win
Omdat AiN op 23 september jl. zeven jaar bestond, vieren wij dit met leuke acties voor u! Door dit bericht te ‘liken’ op onze facebookpagina of door een mail te sturen naar info@adelinnederland.nl maakt u kans op twee gratis kaarten voor de lezing + de film Downton Abbey in het Fraterhuis in Zwolle. Meedoen kan tot donderdagavond 24.00 uur en over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Programma
10.45 – 11.30 uur       : lezing
11.30-12.00 uur          : pauze
12.00 uur                    : film ‘Downton Abbey’
14.00 uur                    : einde programma

Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten online op https://www.filmtheaterfraterhuis.nl/films/fraterhuis-academie-lezing-film-downton-abbey

Britse Adel
De Britse samenleving heeft een gelaagde indeling, maar ook de adel van het Verenigd Koninkrijk heeft een duidelijke hiërarchische structuur met adellijke titels van hoog naar laag. Iedere familie is zich daarnaast zeer bewust van de volgorde van belangrijkheid. Er kan zelfs gesproken worden van een Ranking the Stars, want welke familie gaat het verst terug en heeft de oudste titel? Wie bezit de meeste grond en heeft het grootste kasteel? En waar hangen de meeste Rembrandts?

Downton Abbey
Ondanks de vorstelijke leefstijl van de Crawley’s op Downton Abbey, maakt de ‘page of the backstairs’ (de butler van de Koning) dan ook al snel duidelijk dat de familie en het huis eigenlijk niets voorstellen. Zeker niet in vergelijking met andere adellijke families en hun kastelen.

De film ‘Downton Abbey’ lijkt daarnaast in eerste instantie een film over de teloorgang van de Britse Adel, maar niets is minder waar. Het laat juist zien hoe de adel zichzelf steeds opnieuw uitvindt en met de veranderende tijden meegaat: mutando non mutor.