Crowdfunding: helpt u mee de schenking van het portretje van een Groningse freule aan de Menkemaborg mogelijk te maken?

Afb. 1. Mellina Anna Alberda van Nijensteyn (1756-1822), gehuwd met mr. Johan Hendrik baron Mollerus, heer van Westkerke en Wulpendaal (1750-1834).

Enige tijd geleden wist de stichting Adel in Nederland (AiN) een klein portretje op een veiling aan te kopen. Het betreft een pastelportretje van Mellina Anna Alberda van Nijensteyn (1756-1822), die een dochter was van de Groningse jonker Mello Alberda van Nijensteyn, heer van Nijensteyn, en Anna Christina van Echten.

Mellina huwde in 1777 mr. Johan Hendrik baron Mollerus, heer van Westkerke en Wulpendaal (1750-1834), die een indrukwekkende bestuurlijke carrière had en onder meer minister van staat en vice-president van de Raad van State zou worden. In 1816 werd hij in de Nederlandse adel verheven en in 1820 volgde de titel baron bij eerstgeboorte.

Wat het portretje bijzonder maakt, is dat het tot voor kort in privébezit was en dat het bestaan ervan bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) onbekend was. Wel is hier een portret van haar echtgenoot geregistreerd. Van het echtpaar Mollerus-Alberda van Nijensteyn stammen alle jonkheren en baronnen Mollerus af en daarom kan Mellina als een stammoeder beschouwd worden.

Op vrijdag 7 juli a.s. gaat AiN het portretje overdragen aan de Menkemaborg in Groningen, dat een dependance is van het Groninger Museum. De Menkemaborg werd eeuwenlang bewoond door de jonkers Alberda van Menkema, familie van Mellina Alberda, en hier zijn vele herinneringen aan haar familie bewaard gebleven, zoals het portret van haar grootvader.

Maakt u deze schenking mede mogelijk?
U kunt op vrijdag 7 juli bij deze overdracht aanwezig zijn als u een donatie doet, waarmee deze aankoop en schenking mede mogelijk zal worden. Er is een ontvangst met koffie en thee, er wordt u iets meer verteld over Mellina Alberda en de Menkemaborg en natuurlijk krijgt u de gelegenheid om de schoonheid van de Menkemaborg met de omringende tuinen zelf te aanschouwen. Over uw donatie kunt u contact met ons opnemen via info@adelinnederland.nl.

Benieuwd naar de Menkemaborg? Kijk dan op https://menkemaborg.nl/

Afb. 2. De Menkemaborg in Groningen: van 1682 tot in 1902 in het bezit van de Groninger jonkers Alberda van Menkema. In 1927 werd de borg opengesteld als museum.