Ithakaprijs voor Anne Mieke Backer en Ithakastipendium voor Annet Werkhoven

Afb. Drs. René Dessing, directeur sKBL, en de winnares van de Ithaka prijs 2017 drs. Anne Mieke Backer.
Afb. Drs. René W.Chr. Dessing, directeur sKBL, en de winnares van de Ithaka prijs 2017 drs. Anne Mieke Backer. Foto met hartelijke dank aan Conrad Gietman.

De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) heeft dankzij de genereuze bijdrage van oud-staatssecretaris Volksgezondheid mr. Els Veder-Smit de Ithakaprijs kunnen instellen. Deze is bedoeld voor verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Vanmiddag werd op kasteel De Haar bekend gemaakt dat drs. Anne Mieke Backer met haar boek ‘Er stond een vrouw in de tuin Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap’ (Rotterdam 2016) dit jaar de Ithakaprijs heeft gewonnen.

Juryvoorzitter Paul Schnabel was zeer blij met de acht ontvangen inzendingen dit jaar en zei dat het boek van Anne Mieke Backer door opzet, thema en uitwerking als het meest vernieuwend beschouwd kon worden. De jury had grote bewondering hoe goed doorwrocht het boek was.

Het Ithakastipendium 2017 werd toegekend aan drs. Annet Werkhoven. Zij zal dit bedrag besteden aan onderzoek naar villa’s en buitenplaatsen op de Stichtse Lustwarande.

Prijs en stipendium worden vanaf 2015 voor vijf jaar uitgereikt aan studies en voorstellen die verbindend onderzoek betreffen waarbij de Ithakaprijs uitdrukkelijk interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen stimuleert.

Link naar de website van sKBL met het grootste digitaal portaal van Nederland met informatie over kastelen, buitenplaatsen en landgoederen: www.skbl.nl.