Jonkheer Floris Beelaerts van Blokland overleden: ‘De Kelder zal nooit meer hetzelfde zijn’

Afb. 1. Jonkheer F.F.A. Beelaerts van Blokland (1939-2019). Foto met hartelijke dank aan Witte Rentmeesters en Makelaars.

Jonkheer Floris François Anne Beelaerts van Blokland, geboren Heerjansdam 11 november 1939, zoon van jonkheer Vincent Pieter Adriaan Beelaerts van Blokland en jonkvrouwe Françoise Anna Maria Emilia Andrea Beelaerts van Blokland, overleden Doetinchem 3 oktober 2019.

Sinds 1978 zette hij zich met hart en ziel in voor kasteel De Kelder, ook bekend onder de naam Hagen, om het te restaureren. Hij bracht het uiteindelijk onder in een stichting om het voor de toekomst te kunnen bewaren. Kort voor zijn tachtigste verjaardag, die hij groots wilde vieren met allen die hem dierbaar waren, overleed hij. Zijn afscheid regisseerde hijzelf en was indrukwekkend: een zwarte rouwkoets getrokken door vier paarden met zwarte rouwkleden bracht hem naar de afscheidsdienst in de Catharinakerk in Doetinchem. Zijn broer, jonkheer dr. Pieter Beelaerts van Blokland (oud-minister en oud-Commissaris van de Koningin), zei hier onder meer over hem: “Mijn broer gaf kasteel De Kelder een ziel.”

In het komende magazine van AiN een In Memoriam voor jonkheer Floris Beelaerts van Blokland met foto’s van de begrafenisstoet.

Afb. 2. Havezate Hagen, dat ook met de naam De Kelder bekend staat, heeft in de loop der eeuwen vele adellijke eigenaren gekend. De jonkheren Beelaerts van Blokland kregen het door huwelijk met een barones Van Pallandt in hun bezit en de Van Pallandts bezaten het sinds begin 19e eeuw. Foto met hartelijke dank aan Witte Rentmeesters en Makelaars.