Kasteel Ammersoyen wil unieke middeleeuwse bierbrouwerij laten herleven

Afb. 1. Een overzicht van de brouwerskelder in kasteel Ammersoyen. Foto met hartelijke dank aan kasteel Ammersoyen/T. Roth.

Kasteel Ammersoyen werd eeuwenlang bewoond door het bekende adellijke geslacht Van Arkel en was daarna in het bezit van de opeenvolgende Zuidnederlandse geslachten De Lichtervelde, Christyn de Ribaucourt en De Woelmont. Sinds 1957 is het in het bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen, die het kasteel zijn oude luister heeft teruggegeven.

Kasteel Ammersoyen heeft volop ambities voor de komende jaren, waarbij de bezoekersbeleving nóg aantrekkelijker moet worden. Ruimtes die voorheen niet toegankelijk waren, openen stuk voor stuk voor het publiek, óf zijn al geopend. Extra bijzonder: veel aanpassingen vinden niet achter gesloten deuren plaats. 

 Middeleeuws bierbrouwen
Inmiddels is er een masterplan opgesteld met daarin alle onderdelen om in dit unieke kasteel een duik in de middeleeuwen te kunnen nemen. Allereerst is dit jaar de routing verbeterd en de entree vernieuwd. Een belangrijke volgende stap is het zichtbaar én beleefbaar maken van de brouwoven in de eeuwenoude brouwkelder. De brouwoven bevindt zich nu nog onder de vloer. Kasteelmanager Annette Zeelenberg: “Het is mijn lang gekoesterde wens deze brouwoven weer bloot te leggen.  Dat wordt een spannend moment want zo’n stukje verborgen geschiedenis boven halen: dit is echt uniek. Wat gaan de archeologen vinden?  

Alles moet zorgvuldig worden blootgelegd. Een unieke situatie omdat het de enige middeleeuwse brouwoven is binnen de muren van een kasteel in Nederland. De opgraving en inrichting van de bierbrouwerij komen uiteindelijk samen in een publiekspresentatie. Voor iedereen wordt het een fascinerende kijk, ruik, doe, leer en ervaar belevenis. 

Financiële steun hard nodig
Maar zover is het nog niet. Een giftenwervingsactie moet het mogelijk gaan maken om de spade hopelijk nog dit jaar (voorzichtig) in de grond te steken om de brouwoven bloot te leggen als een belangrijk onderdeel van de publiekspresentatie. Meer informatie over deze giftenactie is te vinden op https://www.glk.nl/vol-verhalen/gelderland-is-top-1/van-bierpul-tot-brouwoven/ 

 Uniek middeleeuws kasteel
Ruim 40 jaar geleden opende Ammersoyen als kasteelmuseum na een zestien jaar durende restauratie door Geldersch Landschap &  Kasteelen (GLK). Het unieke vierkante kasteel met vier hoektorens vertelt het verhaal van de middeleeuwen, van de ontelbare scherven die in de gedempte gracht zijn gevonden tot de roemrijke periode van de hertogen van Gelre. Maar dat verhaal kan nog véél spannender worden gepresenteerd. Tot nu toe was dat nog maar beperkt mogelijk. Veel ruimtes waren voorheen in gebruik als gemeentehuis of door een cateraar. Het plan is om die ruimtes langzaamaan open te stellen en vullen met geheel nieuwe presentaties.

Kijk voor meer informatie over kasteel Ammersoyen en de activiteiten daar op https://ammersoyen.glk.nl/