Veilingnieuws: de collectie van mr. Hendrik Ernst Smidt van Gelder (1923-2011) en Margaretha Rhoda Smidt van Gelder née barones van Zuylen van Nijevelt (1925-1999)

a12
Afb. 1. Het echtpaar Smidt van Gelder-Van Zuylen van Nijevelt op hun huwelijksdag. Foto part. coll.
a14
Afb. 2. Eén van de te veilen topstukken. Foto met dank aan Sotheby’s.

Al jaren zijn thema-veilingen waarop stukken met een adellijke of zelfs vorstelijke herkomst worden geveild zeer succesvol. De herkomst van de ingebrachte opbjecten geeft voor velen een toegevoegde waarde en deze veilingen zijn steeds succesvol. Op dinsdag 19 januari vindt er bij Sotheby’s in Londen weer een grote veiling plaats onder de naam ‘Of Royal and Noble Descent’, waarbij o.a. de kostbare verzameling van het echtpaar Smidt van Gelder née barones Van Zuylen van Nijevelt geveild gaat worden.

De familie Smidt van Gelder is een patriciaatsfamilie die in het blauwe boekje van het Nederland’s Patriciaat is terug te vinden en de familie verwierf grote bekendheid door hun Koninklijke Papierfabriek Van Gelder Zonen N.V., waarvan de heer Smidt van Gelder jarenlang directeur was. Het echtpaar woonde in Aerdenhout en verzamelde zilver, porselein en antiek. Hun collectie zilver was zó groot, dat er een standaardwerk over Nederlands zilver over geschreven kon worden. In het afgelopen jaar doken er al meer spullen uit hun bezit op veilingen op (AiN berichtte reeds over tafelzilver en portretten). Op deze veiling betreft het de lotnummers 297-403 uit hun nalatenschap, waarbij vooral het vele zilver opvalt.

Link vanaf lotnummer 297: http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2016/of-royal-and-noble-descent-l16306/lot.297.html