Veilingnieuws: het portretje van de tragisch verongelukte Belgische jonkvrouwe en de portretbuste van Charlotte barones van Pallandt bij Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen

Afb. 1. Het portretminiatuur van jonkvrouwe Elisabeth de Woot de Trixhe meet 9,5×7,5 cm, is gesigneerd K.C. en wordt getaxeerd op 400-600 euro. Foto met hartelijke dank aan Van Spengen Kunst en Antiek Veilingen.

Van 9 t/m 13 december vindt bij Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen in Hilversum een grote kunst- en antiekveiling plaats. Twee kavels vallen hierbij op: het portretje van de tragisch verongelukte Belgische jonkvrouwe Elisabeth de Woot de Trixhe en de portretbuste van Charlotte barones van Pallandt. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus voor wat er verder geveild wordt op www.vanspengen.nl. Of bezoek de kijkdagen op 6 t/m 8 december tussen 11.00 en 17.00 uur in Hilversum.

De tragisch verongelukte jonkvrouwe Elisabeth de Woot de Trixhe
Jonkvrouwe Elisabeth Louisa Marie Josèphe Ghislaine de Woot de Trixhe werd geboren op 15 september 1888 op kasteel van Presseux. Haar vader was Arnold Walthère Florent Isaïe baron de Woot de Trixhe (1857-1933) en haar moeder Ida Marie Josèphe Emma barones de Macar (1858-1939). Zij was het vierde kind in het gezin. Voor haar werden twee broertjes en een zusje geboren, waarvan een broertje kort na de geboorte overleed. Na haar werden er nog een zusje en twee broertjes geboren.

Zij groeide op het kasteel van Presseux op, waar zij met haar familie een traditioneel adellijk leven leidde met ontvangsten en personeel. In de jaren die volgden, maakte zij de huwelijken van haar oudste zusje met baron De Bassompiere en haar jongste broertje met een jonkvrouwe De Posson mee. Zelf verloofde zij zich met Ferdinand Goffinet, die uit een geadelde familie stamde. Op 19 december 1912 raakte zij helaas bij een auto-ongeluk betrokken in Rumpst en overleed vervolgens 24 jaar jong in het Institut St.-Camillie in Antwerpen.

Ter herinnering aan haar werd dit miniatuur gemaakt met op de achterzijde de tekst: ‘Elisabeth de Woot de Trixhe, geboren op het kasteel van Presseux op 15 september 1888. Weggerukt van haar naasten door een auto-ongeluk op 19 december 1912 te Rumpst, provincie Antwerpen.’

Afb. 2. Portretbuste Charlotte van Pallandt. Deze gepatineerde bronzen buste is 44 cm. hoog, staat op een stenen voet, is gemonogrammeerd CP en wordt getaxeerd op 8.000-12.000 euro. Foto met hartelijke dank aan Van Spengen Kunst en Antiek Veilingen.

Charlotte barones van Pallandt
Charlotte Dorothée barones van Pallandt (1898-1997) werd geboren als dochter van Jan Anne baron van Pallandt, heer van Walfort, en Sarah Agnes Sophie barones van Pallandt. Haar ouders waren een verre neef en nicht van elkaar. Zij groeide op huis Schaarsbergen op in een gezin met een ouder zusje, twee jongere zusjes en een jonger broertje, maar haar oudste zusje overleed al jong op 13-jarige leeftijd. Haar vader was kamerheer i.b.d. van Koningin Wilhelmina en daarnaast majoor-commandant vrijwillig automobielcorps.

Zij huwde in 1919 Joachim Adolph Zeyger graaf van Rechteren Limpurg uit een puissant rijke zijtak van deze familie en ging met hem in Wenen wonen, waar hij als gezantschapsattaché werkzaam was. Het huwelijk hield niet lang stand en vijf jaar later besloten zij uiteen te gaan. Hierna wijdde zij zich geheel aan haar grote passie en werd de belangrijkste Nederlandse beeldhouwster van de 20e eeuw.

Haar meest bekende werk is het monumentale beeld dat zij van Koningin Wilhelmina maakte en dat velen kennen voor Paleis Noordeinde in ‘s-Gravenhage, maar zij maakte ook dit zelfportret.

Link naar de biografie van Charlotte van Pallandt in het Vrouwenlexicon (de naam Van Rechteren Limpurg is hierin foutief geschreven): http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Van_Pallandt