Zaterdag 5 juni: Slot Zuylen opent weer zijn poorten!

Afb. 1. Op Slot Zuylen zijn de vele vrijwilligers er klaar voor en vanaf zaterdag 5 juni staan de poorten weer voor u open!

De poorten van Slot Zuylen worden weer geopend! Vanaf zaterdag 5 juni is Slot Zuylen geopend voor publiek. Koop nu online een ticket en reserveer een tijdslot voor een kasteel- en tuinbezoek https://slotzuylen.ticketteam.com/#/tickets/type

Nieuwe openingstijden: woensdag t/m zondag van 11:00 – 16:00 uur.

In 1617 kocht Adam van Lockhorst (ca. 1587-1656) Slot Zuylen en sindsdien bleef het eeuwenlang familiebezit. Via zijn dochter Anna Elisabeth van Lockhorst (†1656), die gehuwd was met Gerard van Reede (1624-1670), vererfde het slot op zijn kleindochter Anna Elisabeth van Reede (1652-1682). Haar huwelijk met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1642-1692) bracht Slot Zuylen in dit geslacht. Slot Zuylen werd tot 1951 bewoond door de baronnen Van Tuyll van Serooskerken, maar om de continuïteit van het kasteel en de inboedel te garanderen, werd het geheel vervolgens in 1952 in een stichting ondergebracht. Slot Zuylen is sindsdien opengesteld voor bezoekers.

Afb. 2. De eetzaal met negen generaties Van Tuyll van Serooskeren aan de wand.

Opeenvolgende generaties hebben het kasteel aan de smaak van hun tijd aangepast en hiermee biedt het slot een compleet beeld van adellijke wooncultuur door de eeuwen heen. Slot Zuylen bezit een voor Nederland unieke Ahnengalerie: in de eetzaal hangen negen generaties Van Tuyll, die levensgroot zijn afgebeeld. De beroemdste bewoonster was de schrijfster Belle van Zuylen, die in haar boekje Le Noble de hoofdpersoon liet verzuchten: “Wij hebben voorvaderen van de zolder tot de kelder”. Op Slot Zuylen zijn deze portretten bewaard gebleven en bieden daarmee niet alleen een mooie staalkaart van meerdere eeuwen portretschilderkunst, maar ook van adellijke representatie van een prominente adellijke familie.

Kijk voor meer informatie over Slot Zuylen en bezoekmogelijkheden op de website https://www.slotzuylen.nl/

Afb. 3. De schouw in de beroemde gobelinzaal. Het portret links boven de deur is Ernst van Reede, heer van Drakestein (†1640), voorvader van de familie Van Tuyll van Serooskerken.
Afb. 4. Een detail van de gobelins met in de verte een verdroomd kasteel.
Afb. 5. Een uniek familieportret: Godard van Reede (1588-1648) met zijn kinderen en zijn overleden eerste echtgenote Emerentia Oem van Wijngaerden en zijn tweede echtgenote Catharina van Utenhove.
Afb. 6. Zicht op Slot Zuylen met op de voorgrond de slangenmuur; een golvende muur met leifruit.