Veilingnieuws 8 t/m 10 juni Zeeuws Veilinghuis: wapenporselein

Afb. Borden en kop en schotels met familiewapens in de aankomende veilingen bij het Zeeuws Veilinghuis. Foto’s met hartelijke dank aan het Zeeuws Veilinghuis/https://zeeuwsveilinghuis.nl/.

Van 8 t/m 10 juni vindt bij het Zeeuws Veilinghuis een grote veiling plaats van Aziatica, schilderijen, kunst en antiek, waaronder wapenporselein. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus (met mogelijkheid voor online bieden!) om te zien wat er verder geveild wordt op https://zeeuwsveilinghuis.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog

Opvallend in oude boedelinventarissen uit adellijk en regenten bezit is de grote hoeveelheid porselein die hierin wordt aangetroffen. Porselein – in adellijk taalgebruik ‘blauw’ genoemd – was geliefd en werd graag verzameld. Het kon op kasten, commodes en schoorsteenmantels geëtaleerd worden en getuigen van de rijkdom van een familie. Soms werden er zelfs speciaal serviezen op bestelling gemaakt (Chine de commande) met het familiewapen.

Al sinds 1602 worden er veilingen van Chinees porselein in Middelburg gehouden en het Zeeuws Veilinghuis zet deze traditie voort. Tot de aangeboden kavels behoren onder meer het hier afgebeelde porselein uit de 18e eeuw met familiewapens. Op de kop en schotels staan de wapens van een echtpaar. We zijn benieuwd wie deze wapens kan identificeren!

Kijk voor de catalogus online (met de mogelijkheid voor online bieden) op https://zeeuwsveilinghuis.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog