Cold Case Slot Zuylen: laatste weken om deze tentoonstelling te bezoeken!

Afb. 1. Een foto met een gedeelte van de geroofde wapenverzameling. Foto met dank aan Hans Hampsink.

Nog t/m zondag 15 september is op Slot Zuylen de tentoonstelling Cold Case te zien over de grote diefstal die in de nacht van vrijdag 30 september 1977 op het slot plaatsvond. Het moet een goed voorbereide inbraak zijn geweest, want bijna de complete wapenverzameling werd geroofd, met daarnaast een schildpadklok en tinnen voorwerpen uit de keuken.

Arjan Holstelle, handelaar in antieke wapens, vond een gestolen Javaans zwaard terug en schonk dit aan Slot Zuylen. Dit vormde de aanleiding voor deze tentoonstelling ‘Cold Case Slot Zuylen. Nieuw licht op een oude wapenroof.’ Hiermee hoopt men op Slot Zuylen nieuwe aandacht voor deze zaak te krijgen en misschien zelfs gestolen spullen weer op het spoor te komen.

Afb. 2. Lucile barones van Tuyll van Serooskerken, voorzitter van de Stichting Slot Zuylen, voor de vitrine met daarin het zwaard dat door Arjan Holstelle werd teruggevonden én geschonken aan Slot Zuylen. Foto met dank aan Hans Hampsink.

In totaal werden er 86 wapens, 24 tinnen voorwerpen, drie zilveren doosjes, een Japans doosje, een pendule, een sigarenkoker, een tafelhorloge en enkele sierraden van git gestolen. Alles maakte deel uit van de inventaris die de familie Van Tuyll van Serooskerken in 1952 aan het museum had overgedragen. Vooral de gestolen ceremoniële wapens, die deel uitmaakten van de roemrijke familiegeschiedenis, betekenden een gevoelig verlies voor de familie en het museum. Hierbij zat ook een vergulde kamerheersleutel, die de laatste bewoner van Slot Zuylen, Frederik Christiaan Constantijn baron van Tuyll van Serooskerken, als opperkamerheer van Koningin Juliana gedragen had.

Afb. 3. In de Stenen Kamer van Slot Zuylen bleef gelukkig nog veel bewaard uit de wapenverzameling, waarover tijdens de rondleiding verteld wordt. Foto met dank aan Hans Hampsink.

Lucile barones van Tuyll van Serooskerken, voorzitter Stichting Slot Zuylen, zegt over de diefstal: “Met deze roof is een deel van de geschiedenis van Slot Zuylen weggenomen, een gevoel dat iedereen zal herkennen van wie persoonlijke eigendommen zijn gestolen. Groot was dan ook de vreugde toen vorig jaar onverwachts een zwaard terugkeerde. Dat smaakte en smaakt naar meer. Ik hoop van harte dat we met het vertellen van het verhaal tijdens de rondleiding Cold Case Slot Zuylen informatie zullen krijgen die leidt tot de terugkeer van nog meer voorwerpen die eeuwenlang deel uitmaakten van de geschiedenis van dit huis en haar bewoners.”

Afb. 4. Lucile barones van Tuyll van Serooskerken, voorzitter Stichting Slot Zuylen, in gesprek met John Topfer, directeur Stichting Adel in Nederland. Foto met dank aan Hans Hampsink.

De tentoonstelling is nog t/m zondag zondag 15 september te zien. Er zijn zelfs nog speciale, exclusieve themarondleidingen door conservator Gerbrand Korevaar. Voor meer informatie over Slot Zuylen en de bezoekmogelijkheden, kijk op https://www.slotzuylen.nl/agenda/2019/cold-case-zuilen/

Afb. 5. Slot Zuylen, nabij Utrecht, in 1977 decor van een nachtelijke roof, en nu een aanrader om te bezoeken voor de tentoonstelling Cold Case én de eeuwenoude adellijke wooncultuur!