Jonkheer Jan Six ontdekt tweede schilderij van Rembrandt

Afb. Jonkheer Jan Six: kunsthistoricus en kunsthandelaar.

Opnieuw heeft kunsthandelaar en kunsthistoricus jonkheer Jan Six een onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt (voor een eerdere ontdekking zie https://www.adelinnederland.nl/jonkheer-jan-six-ontdekt-schilderij-van-rembrandt/). Op het portret wordt een bijbelse scène verbeeld: Laat de kinderen tot mij komen.

Jan Six is opgegroeid aan de Amstel in Amsterdam in het familiehuis. In het statige pand is de vermaarde kunstverzameling van de familie Six ondergebracht met als topstuk het portret van voorvader Jan Six door Rembrandt – het enige portret door Rembrandt dat nog in het bezit is van nakomelingen met dezelfde familienaam. Jan Six is altijd door Rembrandt gefascineerd geweest en met deze tweede vondst staat hij opnieuw in de schijnwerpers.

Link naar een uitgebreid artikel online in De Volkskrant over deze laatste vondst: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/kunsthandelaar-jan-six-ontdekt-weer-een-nieuwe-rembrandt~b7ca0af1/.

Link naar twee artikelen in de NRC over een conflict dat is ontstaan na de vondst van het eerste schilderij: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/13/sensationele-vondst-rembrandt-inzet-van-vete-kunsthandelaren-a1616453 en https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/13/moet-ik-die-kulverhalen-van-six-slikken-a1616452

Jonkheer Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.