Prinsjesdag 2022

Afb. 1. Z.M. de Koning, H.M. Koningin Máxima en H.K.H. de Prinses van Oranje na hun aankomst bij de Koninklijke Schouwburg, waar het Vaandel gegroet werd. Screenshot met dank aan NOS Nieuws.

Vandaag nam de Prinses van Oranje voor het eerst deel aan Prinsjesdag en reed samen met haar ouders Z.M. de Koning en H.M. Koningin Máxima in de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg, waarheen dit jaar voor de opening van de Staten-Generaal was uitgeweken i.v.m. de werkzaamheden op het Binnenhof.

Deze schouwburg is gevestigd in het voormalig stadspaleis van Karel Christiaan Vorst van Nassau-Weilburg (1735-1788) en echtgenote Carolina van Oranje-Nassau (1743-1787), die het zusje was van Stadhouder Willem V. Van dit echtpaar stammen de Groothertogen van Luxemburg in rechtstreekse lijn af. Het paleis werd ontworpen door de hofarchitect van Stadhouder Willem IV: Pieter de Swart (1709-ca.1772).

In het eerste rijtuig, de Galaberline, zaten drs. E.F. (‘Eric’) Verwaal, Algemeen Secretaris van Z.M. de Koning, en dr. J.J. (‘Jan’) Schrijen, Kamerheer Limburg. In het tweede rijtuig, de Galacoupé zaten de Grootmeester en Grootmeesters van Z.M. de Koning: drs. C. (‘Chris’) Breedveld en drs. M.L.A. (‘Bibi’) gravin van Zuylen van Nijevelt née jonkvrouwe den Beer Poortugael. In het derde rijtuig, de Galaglasberline, hadden Z.K.H. Prins Constantijn en H.K.H. Prinses Laurentien plaatsgenomen.

Tijdens de opening van de Staten-Generaal waren dit keer in totaal vijf leden van de Nederlandse adel aanwezig, naast de voornoemde gravin Van Zuylen waren dat: Corinne Ellemeet (Tweede Kamerlid voor Groen Links), die zich door haar vader jonkheer drs. B.M. de Jonge van Ellemeet liet vergezellen, en jonkheer Joris Backer (Eerste Kamerlid voor D66). Daarnaast was ook jonkvrouwe Kajsa Ollongren aanwezig, die Minister van Defensie is.

Kijk voor een eerder artikel op AiN over Corinne Elemeet op
https://www.adelinnederland.nl/acht-vragen-aan-corinne-ellemeet-van-groen-links/
Kijk voor een eerder artikel op AiN over Joris Backer op https://www.adelinnederland.nl/joris-backer-senator-en-tijdelijk-kamervoorzitter/
Kijk voor een eerder artikel op AiN over Kajsa Ollongren op https://www.adelinnederland.nl/jonkvrouwe-kajsa-ollongren-eerste-adellijke-minister-sinds-1981/

Afb. 2. Grootmeester Chris Breedveld en Grootmeesters Bibi gravin van Zuylen van Nijevelt née jonkvrouwe den Beer Poortugael bij het vertrek vanaf Paleis Noordeinde, vlak voordat zij het Vaandel groetten. Screenshot met dank aan NOS Nieuws.