Veilingnieuws: de schilderende jonkheer Den Beer Poortugael

Afb. ‘De manteling’, schilderij door jonkheer Anton Willem den Beer Poortugael uit 1932. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Korendijk/https://veilinghuiskorendijk.nl.

Op maandag 19 april loopt er een online veiling af van kunst, antiek, zilver, schilderijen, enz. in allerlei prijsklassen bij Veilinghuis Korendijk, dat een dependance is van het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg. Eén van de aangeboden kavels is dit schilderij door jonkheer Anton Willem den Beer Poortugael. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de catalogus voor wat er verder geveild wordt op https://korendijk.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. Jonkheer Anton Willem den Beer Poortugael. Portret door Isaac Israëls. Foto RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Jonkheer Anton Willem den Beer Poortugael werd geboren op 18 september 1864 als zoon van jonkheer Jacobus Catharinus Cornelis den Beer Poortugael (1832-1913) en Anna Maria Evers (1835-1859). Zijn vader was officier en werd uiteindelijk luitenant-generaal tit. Daarnaast was hij onder meer minister van oorlog in 1879 en lid van de Raad van State. In 1903, toen Anton Willem negenendertig jaar was, werd zijn vader verheven in de Nederlandse adel en sindsdien was ook hij jonkheer.

In 1891 trad hij in het huwelijk met jonkvrouwe Amelia Gerardina van Humalda van Eijsinga (1867-1939) en het echtpaar kreeg een dochter en twee zoons. Net als zijn vader koos ook Anton Willem voor een militaire carrière en werd uiteindelijk kapitein bij de artillerie. Daarnaast was hij actief als amateur-schilder en zo is er van zijn hand een portret bekend: in 1905 kopieerde hij een miniatuur van zijn grootvader en schilderde dit op groter formaat na. Zelf liet hij zich in 1930 portretteren door Isaac Israëls, die als één van de belangrijkste schilders van de Amsterdamse Impressionisten bekend stond.

Op maandag 19 april wordt er een schilderij van de hand van jonkheer Anton Willem den Beer Poortugael geveild bij Veilinghuis Korendijk. Het betreft een gezicht op bomen getiteld ‘De manteling’ en is rechtsonder gemonogrammeerd A.W.dBP met het jaartal 1932. Het meet 35×50 cm en wordt getaxeerd op 30-50 euro.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus van Veilinghuis Korendijk https://korendijk.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#