Boekennieuws: Een Hof tot ons gerief, door Caspar Visser ’t Hooft

Afb. 1. Auteur Caspar Visser ‘t Hooft met zijn nieuwste boek voor het slot in Rossum, dat één van de zeven buitenplaatsen is, waarover het in zijn boek gaat.

Onlangs werd ‘Een hof tot ons gerief. De geschiedenis van zeven buitenplaatsen en hun bewoners’ gepresenteerd, het nieuwste boek van Caspar Visser ’t Hooft, die uit een familie in het blauwe boekje afkomstig is. Als locatie koos hij voor het slot van Rossum, dat één van de zeven beschreven buitenplaatsen in het boek is en waar de familie van zijn moeder, de baronnen Van Randwijck, eens woonde.

Het was een warme, lome, zomerse dag en het slot van Rossum lag in al zijn witte neo-Tudor pracht blinkend tussen het groen van het omringende park met eeuwenoude bomen, terwijl in de grachten het wit van de oude muren weerkaatste en kwetterende eenden hierin hun baantjes trokken. In het komende magazine van AiN volgt een uitgebreid verslag in woord en beeld van deze bijzondere en sfeervolle boekpresentatie.

In het boek beschrijft hij de geschiedenis van de huizen Bellevue, Schoonenburg, Vreugd en Rust, het slot van Rossum, Vredelust, de Eversberg en de Duno, die nauw met zijn voorouders is verbonden. Het zijn verhalen en anekdotes die in zijn familie zijn overgeleverd, aangevuld met informatie uit zijn familiearchief en bestaande literatuur over deze huizen. Er komen veel bekende namen uit de rode en blauwe boekjes voorbij, zoals Visser ’t Hooft, Blussé, Paspoort, Boddaert, Groen van Prinsterer, De Jonge, Van Randwijck, Van Heerdt tot Eversberg en Van Lansberge.

Caspar Visser ’t Hooft schrijft niet alleen over deze huizen, maar vooral over de mensen die er eens leefden in gelukkige en soms ook minder gelukkige dagen. Er waren kleurrijke personen bij, die over de wereldzeeën voeren of hun grote liefde in Zuid-Amerika vonden en een standsbewuste hofdame, die haar familie in de rangen van het Haagse hofleven wilde opstuwen. Caspar beschrijft heel beeldend een verdwenen wereld van het leven op buitenplaatsen, waarin het altijd zomer leek en het leven langzaam voortkabbelde met uitstapjes op het land, tennissen in het lang met brede hoeden en blaffende hondjes op de dijk. Een wereld die nog even schitterde als de zon op het water op een nazomerse dag, om daarna ten onder te gaan in veranderende tijden. Gelukkig is er nu dit boek, waarmee u zeven buitenplaatsen lang heel even deel kunt zijn van deze voorbije tijd.

Voor meer informatie over dit boek en bestelmogelijkheid zie https://www.uitgeverij-ijzer.nl/boeken/258-een-hof-tot-ons-gerief

Afb. 2. De voorkant van het boek met een foto van de buitenplaats Vredelust rond 1920.